Kvarner

Da li ste se nekad zapitali koje nam je more najbliže? Jadransko u Crnoj Gori ili Hrvatskoj, Jonsko u Grčkoj ili pak Crno more u Bugarskoj? U potrazi za najbližom obalom, poslužila sam se navigacijom na mom “pametnom” telefonu. Prema navigaciji, ukoliko krenete kolima iz Beograda do Rijeke (Hrvatska) udaljene 550 kilometara, trebaće vam nepunih šest sati vožnje; do Soluna (Grčka) najmanje devet sati kako biste prešli 625 kilometara; do Budve (Crna Gora) ćete preći 514 kilomtera razdaljine preći za osam sati vožnje, a do Varne na Crnom moru (Bugarska) čak dvanaest sati vožnje kako biste savladali 780 kilometara puta. Jednostavnom računicom, primetićete da nam je Jadransko more najbliže, a zahvaljujući dobroj povezanosti auto-putem, najbrže ćete stići do Rijeke! Za one koji preferiraju komfor putovanja, dobra vest je da naša nacionalna avio-kompanija ima sezonsku liniju na relaciji Beograd-Rijeka. Ukoliko se još niste odlučili gde ćete provesti Uskršnje i prvomajske praznike, možda je Kvarner pravi izbor za vas.

 

        Rijeka, Opatija, Crikvenica i ostrva Krk, Rab, Cres i Lošinj čine regiju Kvarner, smeštenu na severu Jadranskog mora, između Istarskog i Primorskog kraja, Ličko-senjske i Zadarske županije. Ovaj deo jadranske obale poznat je po kristalno čistom moru, lepim plažama, nedirnutoj prirodi u nacionalnom parku Risnjak koja privlači turiste iz celog sveta. Kvarnerski zaliv, ili skraćeno Kvarner, je najveći morski zaliv hrvatskog dela Jadrana, za koji se, zbog jedinstvene kombinacije mora i planina u zaleđini, može slobodno reći da se tamo plavo (more) i zeleno (priroda) spajaju u jednistvenu nijansu zbog koje se ovaj region našao na svetskoj turističkoj mapi.

 

       Rijeka, koja nosi ime po reci koja protiče kroz grad, smatra se prestonicom regije Kvarner i neosporno podseća na svetske metropole. Duga istorija postojanja ovog primorskog grada seže još u antičko doba, a tokom vekova svog bitisanja, zahvaljujući svom idealnom geografskom položaju, Rijeka je bila i ostala važna trgovačka luka, kao i središte brojnih kulturnih događaja. Opuštenu atmosferu grada najpre ćete doživeti na Korzu, glavnoj ulici, uvek punoj života, gde možete popiti kafu u nekom od brojnih kafea. Moj izbor je bio jedan kafe na trgu ušuškanom tik pored Korzoa, gde su mi predusetljivi meštani ispričali zanimljive priče o gradu i dali savete o mestima koja treba posetiti. S obzirom da sam tamo boravila u julu mesecu prošle godine, posebno su mi skrenuli pažnju da ne propustim Riječke letnje noći u organizaciji Hrvatskog narodnog pozorišta. Ova manifestacija je poznata po izvođenju muzičkih i scenskih priredbi na raznim specifičnim lokacijama u gradu zahvaljujući kojima publika, ali i turista kao ja, može da se upozna s baštinom industrijske arhitekture grada. Tako sam iz prve ruke saznala da se Palata Modelo, Guvernerova palata (danas Pomorski i istorijski muzej) Venecijanska i tzv. Turska kuća smatraju najlepšim riječkim građevinama, da postoje dve srpske pravoslavne crkve, posvećene Svetom Nikoli i Svetom Đorđu, da je se Barokni toranj sa satom i zvonik Crkve Marijinog uznesenja (Kosi toranj) smatraju simbolima ovog grada koji je poznat i kao univerzitetski grad. Predložili su mi da je najbolje da se bućnem na plaži Ploče i da se, nakon ručka u nekom od restorana pored pijace, kasno popodne uputim ka Trsatu, starom gradu koji se nalazi na brdu iznad Rijeke gde su zalasci sunca nestvarno lepi zbog pogleda koji se pruža na ceo Kvarnerski zaliv.

 

      Nedaleko od Rijeke, nalazi se Opatija koja decenijama slovi za mondensko turističko mesto, koje su nekad posećivale aristrokate, a danas oni sa dubljim džepom.  Opatija je poznata po svom “lungomare” šetalištu, koje se proteže dvanaest kilometara duž obale, od Voloskog do Lovrana, a pored šetališta su smeštene neke od najlepših građevina i parkova iz doba Austro-Ugarske. Jedna od najvažnijih znamenitosti Opatije je Villa Angiolina, sagrađena 1844. godine, koja je danas muzej. Vila je okružena botaničkim vrtom s mnoštvom egzotičnih palmi, smokava, oleandera i drugih mediteranskih biljaka. Ovde su vrata turizmu otvorena 1884. godine kada je otvoren najstariji hotel u Hrvatskoj koji još uvek nosi isto ime (Kvarner). Ako na more dolazite prvsenstveno zbog plaža, Opatija vas neće razočarati, jer se u neposrednoj blizini grada nalaze nekoliko najlepših plaža na Jadranu, kao što (Slatina, Črnikovica i Tomasevac). Ja sam do Opatije stigla gradskim prevozom iz Rijeke, i posebno me je očaralo to što Jadranski magistralni put prolazi duž obale kvarnerskog zaliva, te sam tako imala priliku da vidim kako izgledaju i druga poznata turistička mesta kao što su Mošćenička Draga i Lovran. Ukoliko dolazite u Opatiju, obavezno svratite u lokalnu “Kraš” poslastičarnicu i probajte njihovu bajadera tortu.

 

     Ako želite malo mira i tišine, ostrvo Krk je idealno mesto za vaš odmor. Prekriveno gustim šumama, maslinjacima i vinogradima, Krk je jedno od najvećih i najposećenijih ostrva u Hrvatskoj. Sa tragovima naseljavanja koji sežu unazad preko 3000 godina, ovo ostrvo ima dugu i bogatu istoriju koja se najbolje može doživeti u Starom gradu Krk. Uzane kamene ulice Starog grada okruženog zidinama iz dvanaestog veka leti često opsedaju turisti upijajući svu njegovu lepotu. Od istorijskih znamenitosti izdvaja se katedrala iz petog veka, crkva svetog Kvirina, trg Kamplin kao i brojne savremene atrakcije koje su, takođe, na meti turista kao što su suvenirnice, restorani i kafići.

 

     U Kvarnerskom zalivu nalaze se još dva ostrva - Cres i Rab. Teško je reći koje ostrvo je lepše, jer oba imaju svoje čari. Cres je poznat po svojim neistraženim plažama, dok ostrvo Rab ima bolje razvijenu turističku infrastrukturu. Do ovih ostrva ćete najbrže stići trajektom iz pristaništa Valbiska na ostrvu Krk do Meraga na ostrvu Cresu, odnosno do Lopara na Rabu. Putovanje trajektom traje oko sat vremena, a autobusi saobraćaju svakodnevno iz Rijeke do pristaništa Valbiska gde prelazite na trajekt. A ako pak slećete na međunarodni aerodrom Rijeka, koji se nalazi na ostrvu Krk, najbrži način je da taksijem stignete do Valbiske i dalje nastavite putovanje trajektom.

 

     Ostrvo Lošinj je još jedna popularna turistička destinacija na Kvarneru, koje se na svetskoj turističkoj mapi našlo zahvaljujući svojim prirodnim lepotama, ali i lekovitom bilju i aromatičnim mirisima lavande, kadulje i smilja koji se šire po ostrvu. Prijateljski raspoloženi meštani glavnog grada ostrva, Malog Lošinja, uputiće vas u šetnju piktoresnim ulicama prepoznatljivim po kućama čiji su balkoni ukrašeni cvećem i biljem. Zato je ovo ostrvo poznato kao miomirisno ostrvo. Ukoliko ste ljubitelj biciklizma, širom ostrva se nalaze uređene biciklističke staze koje vode kroz gustu borovu šumu, uz more i kroz tradicionalna sela.  Za gastronome, preporučujem posetu Veli Lošinju, slikovitom ribarskom selu gde ćete uživati u lokalnoj hrani. Prema mišljenju turista, najlepša plaža Čikat, nalazi se u južnom delu ostrva, a tokom leta je krcata zbog bele boje peska koja podseća na plaže na Maldivima.

 

       Ukoliko se odlučite za odmor na severnom Jadranu, obavezno u kalendar svojih aktivnosti ubeležite i Nacionalni park Risnjak. Smešten u Gorskom kotaru, na severoistoku Kvarnera, na području od oko 64 kvadratna kilometara, Risnjak obiluje raznovrsnom florom, šumama, rekama, vodopadima i stenama, kao i brojnim uređenim stazama za planinarenje, Najviši vrh je Veliki Risnjak, visok 1528 metara odakle se pruža spektakularni pogled na okolnu prirodu. Nemojte se iznenaditi ukoliko tokom posete ovom nacionalnom parku ugledate srnu ili divokozu, budući da je Risnjak dom mnogim diljvim, retkim i ugroženim vrstama životinja, kao što su ris (simbol ovog parka), medved, vuk…

 

        A kad se umorite od šetnji, plivanja, penjanja, ronjenja i svih drugih morksih aktivnosti,  red je da nešto dobro prezalogajite. Moja topla preporuka su krški pršut i stari sir, kvarnerska juha, supa s raznim povrćem i mesom, a potom cerska jagnjetina. A ako ste pak ljubitelj ribljih specijaliteta, onda toplo preporučujem jedno tradicionalno kvarnersko jelo - brudet, riblji gulaš koji je sastoji od raznih vrsta ribe i plodova mora kuvanih u sosu od paradaiza i crvenog vina, zatim riječki rižoto i kvarnerske škampe, hobotnice, lignje i sardele. Uz ovakav obrok, meštani će vam reći da najbolje “leži” žlahtina, autohtona sorta belog vina, a ja se s njima u potpunosti slažem. Što se tiče cene prosečnog obroka u restoranu za dve osobe, računajte da su cene znatno više u odnosu na naše prilike, ali okvirno tridesetak evra neće biti mnogo ako na kraju obroka budete zadovoljni i hranom i uslugom. Pored svih prirodnih lepota (rivijera, ostrva i planine) i gastronomije kojoj ova regija “duguje” nagli uspon, Kvarner ima i vrlo povoljnu klimu sa preko dvestotine sunčanih dana tokom godine. Upravo zato je Kvarner idealna destinacija za bekstvo iz grada u svako doba godine.